ВКУ КНТЕУ КНТЕУ

ВИЩЕ КОМЕРЦІЙНЕ УЧИЛИЩЕ

КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Загальна характеристика професії бармен

Бармен — професія, яка з'явилась понад сто років тому. Назва професії походить від англійського слова "бар", що означає загородка, прилавок, стійка, які відгороджують продавця від покупця. Якщо раніше бари були тільки самостійними підприємствами, то тепер вони невід'ємна частина ресторанів і кафе. За асортиментом, технічним оснащенням бари поділяються на молочні, пивні, гриль, експрес, винні, а за призначенням — на танцювальні, концертні. В останній час з'явилися салатні і супові бари. У сучасних барах відвідувачі можуть відпочити в затишній обстановці, послухати музику, потанцювати, подивитись відеопередачу, виступ артистів вар'єте.

Професію бармена відносять до типу професій "людина — людина", тому що головним предметом праці для неї є людина, а головною метою праці цієї професії є оперативне обслуговування відвідувачів та розрахунок з ними. Оскільки знаряддям праці бармена яв ляються функціональні засоби: міксери, кавоварки, кухонні комбайни і він працює в приміщенні, то професія барме на відноситься до класу перетворючої, машинно-ручної праці в умовах побутового мікроклімату. Професія бармена вимагає від працівника особ ливих і суто людських рис. Професійна придатність залежить від емоційної врівноваженості, особливої чутливості, вимагає вміння встановлювати і підтримувати контакти з людьми, розумітися на їхіндивідуальних особливостях.

Праця бармена повинна бути спокійною, продуманою, акуратною і артистичною. Найперше — це максимум уваги відвідувачам. Ще задовго до того, як відвідувачі прийдуть до бару, бармен повинен підготуватись до їх зустрічі, а саме підготувати своє робоче місце таким чином, щоб інвентар, посуд і продукти були розміщені на визначених місцях за барною стійкою під рукою. Вина і інші компоненти розмістити з правої сторони робочого місця: пляшки виставити в один ряд, спочатку коньяк, горілку, ром, потім лікери, вина, перед якими ставляться графини з сиропами і соками. Зліва розмістити тацю з чистим, добре вимитим посудом, цукровий сироп, свіжі і консервовані плоди та ягоди в такій кількості, яка забезпечить безперебійну роботу бару протягом дня. В спеціальному відерці зберігаються шматочки харчового льоду.

Основні обов'язки бармена — зустрічати гостей, знайомити їх з асортимен том і рецептурою напоїв, отримувати замовлення, готувати напої та закуски, сервірувати їх. Бармен повинен знати асортимент слабоалкогольних та алкогольних напоїв, які користуються попитом, рецептуру і способи приготування коктейлів; вимоги до інвентаря, посуду; порядок розрахунку з відвідувачами; правила та температурний режим зберігання товарів; засоби та правила оформлення товару на прилавку.

Бармен повинен вміти приготувати алкогольні та слабоалкогольні напої, складати за рецептами коктейлі, змішувати, збивати, варити та розливати в спеціальний посуд суміші, зберігати продукти відповідно режиму, скласти товарний звіт, дотримуватись санітарно-гігієнічних правил обслуговування та правил безпеки праці, пожежної безпеки.

Санітарно-гігієнічні умови та безпека праці

Професію бармена можна віднести до професій із середнім ступенем тяжкості та напруженості. В процесі своєї роботи бармен витримує нервово-емоційне та фізичне напруження, несе моральну а також матеріальну відповідальність.

Діяльність бармена пов'язана із суттєвим психічним напруженням. Особливо велике навантаження приходиться на пам'ять, увагу, зір при оперативному обслуговуванні відвідувачів та розрахунку з ними, враховуючи спеціальне освітлення та музичний супровід.

Факторами, які викликають напруження, можуть бути також вимушена робоча поза (довге стояння біля стійки), виконання трудових дій у вимушеному ритмі в умовах дефіциту часу (при напливі клієнтів), чисельні міжособистісні контакти з клієнтами. Обмеження за статтю немає, але перевагу надають чоловікам віком від 20 до ЗО років. Щоб бути здоровим і працездатним, потрібно виконувати правила техніки безпеки та виробничої санітарії. Особи, винні в порушенні цих правил, несуть дисциплінарну, адміністративну, матеріальну, а інколи і кримінальну відповідальність.

Вимоги професії до особистості працівника

Професія бармена ставить певні вимоги до індивідуальних якостей людини. Найважливіші з них: вміння проникати в духовний світ багатьох людей, бути надзвичайно комунікабельним, вміти вислухати про наболілі проблеми людини, співчувати та створювати настрій клієнтам. Здорова нервова система, без органічних ушкоджень, нормальний психічний стан — також необхідна вимога до роботи. Бармену необхідно мати добре розвинену точність рухів, гарну сенсомоторну координацію, високу швидкість реакції, розвинену увагу та вміння оперативно переключати її на різні об'єкти. Працівники цієї професії повинні мати розвинені слухові та зорові відчуття, розвинений загальний та вербальний інтелект, хорошу пам'ять, практичне мислення. Важливою умовою успішної роботи бармена є власна емоційна стабільність та добра вольова регуляція психічних процесів. Емоційна стійкість реалізується в таких якостях, як урівноваженість, вміння спокійно та об'єктивно оцінити обставини. Вольова регуляція виражається у вмінні володіти собою, витримці. На думку роботодавців найважливіші риси барменів: активність, доброзичливість, уважність, відповідальність, чесність, зацікавленість до роботи з людьми.

Протипоказання до навчання та професійної діяльності

Медичнимипротипоказаннямищодо навчання та роботи за професією бармена є захворювання шкіри, хронічні захворювання опорно-рухового апарату, епілепсія, різко виражені неврози, хронічні інфекції, бактеріоносіння, серйозні порушення зору та слуху, туберкульоз легенів.

Психофізіологічнимитапсихологічнимиобмеженнямиє:наявність малорухливої лабільної нервової системи, погана сенсомоторна коорди нація, сповільнена швидкість реакції, невисокий рівень сприймання, неточність рухів, низький рівень розвитку оперативної, вербальної пам'яті, переключення уваги, практичного мислення, емоційна нестабільність та слабка воля.

Заробіток та перспективи зайнятості

Заробітна плата залежить від резуль татів праці і визначається тарифними ставками, різноманітними надбавками, доплатами, додатковими винагородами та преміями за результатами і якістю роботи за місяць. Розмір заробітної плати залежить від кваліфікаційного рівня працівника та конкретно відпрацьованого часу. Оплата праці на підприємствах приватної власності здійснюється на підставі контракту, в якому після двосторонньої домовленості визначається розмір заробітної плати.

Ймовірність працевлаштування залежить від кваліфікації бармена, його знань, вмінь, навичок. Отримавши початкову кваліфікацію, потрібно бути готовим постійно її підвищувати. Мережа закладів громадського харчування з кожним роком розширюється, що в свою чергу приводить до створення нових робочих місць.